Vermeermeisje vindt parels tijdens carnaval

 

Ik ben nog aan het bijkomen van een geweldig inspirerende week tijdens carnaval.
Het leuke van carnaval vind ik, is het verkleden en je zo inleven in een andere persoon.

meisje  parel2Wat mij betreft zou iedereen eens een dagje carnaval moeten vieren. Al was het alleen al om eens 'verantwoord' in de huid van iemand te mogen kruipen. Dat is tijdens carnaval een zeer serieuze bezigheid en daar kijkt niemand vreemd van op als jij een hippie, piraat of prinses verkleed bent. Het voordeel is wel , je bént dan ook hippie, piraat of prinses! Verder heb je van stad tot stad enorme etiquette verschillen. Ik heb gemerkt dat het meisje met de parel universeel is en overal welkom in de ene stad met gordijn, in de andere stad juist zonder. Je waant je tijdens carnaval een aantal dagen in een andere wereld en dat is heerlijk. 

Dit jaar ben ik 'in de huid' gekropen van het 'Meisje met de Parel' van Vermeer. Nou ik heb het geweten, wat een voorrecht was dit. Echt, maar ook echt iedereen kende mij en vooral jongeren. Het leverde pareltjes van gesprekken op. Velen zeiden hé daar heb je het meisje met de Parel...Het leek alsof ik in de carnavalsdrukte overal werd voorgelaten. " Laat het meisje met de parel maar voorgaan...", ik waande me ook echt een beroemdheid, ik voelde me eigenlijk wel in de 17e hemel... Het is mooi te zien wat kunst uit de 17e eeuw nu in de 21 e eeuw nog steeds met de mensen doet .

Het is natuurlijk niet alleen mijn beleving met carnaval - Vermeer is hot - kijk naar de tentoonstelling van Johannes Vermeer in het Rijksmuseum is in 'no time' geheel uitverkocht!!

Maar hoe verklaar je deze populariteit van Vermeer? En hoe komt het dat ook echt bijna iedereen het meisje met de Parel kent? Kunst is vooral universeel, kunst maakt blij, kunst verbroedert maar vooral kunst leert je anders kijken! En met Vermeer is dit zeker het geval, hij is niet alleen de meester van het licht, zijn voorstellingen lijken alledaags, maar het contrast tussen zijn drukke leven en de wereld die hij op zijn doeken weet te creëren de stilte verstilling dat is uniek. Hij schept als het ware een nieuwe wereld.

Natuurlijk kan je die nieuwe wereld ervaren tijdens een weekendje carnaval, maar weet u, de nieuwe Vermeer van de 21 e eeuw is al lang geboren! Ik zou zeggen ,ga op zoek..., kijken, genieten, bezoek kunstenaars, galeries en musea, verbreed je perspectief, maak in gedachten een eigen nieuwe wereld. Kom thuis met een koffer vol inspiratie. Dichter bij Vermeer kom je niet...

Giséla in het Veld, maart 2023, Dutch Master Painters

Nieuwsbrief! Blijf op de hoogte over nieuwe kunst en events...